Hem Mixat Nytt koncept kartlägger ballasten

Nytt koncept kartlägger ballasten

ballast

När betongtillverkare använder krossgrus i stället för naturgrus krävs ett aktivt arbete med betongens sammansättning. Ballast utgör upp till 70 procent av betongens volym och har en stor inverkan på betongens egenskaper.

Mapei har därför tagit fram ett koncept för att kunna kartlägga ballastens egenskaper och dess inverkan på den färska betongen. Med hjälp av enkla provningsmetoder analyseras siktkurva, kornform och vattenbehov. Dessa tre egenskaper vägs därefter samman för att skapa ett generellt omdöme om ballasten.

Resultaten används i en proportioneringsmodell som visar hur ballastens egenskaper inverkar på betongreceptet i form av cementpastavolym, ballastfördelning och flyttillsatsmedelsdosering.

Företag som vill ha hjälp med bedömning av ballast kan kontakta Niklas Johansson, Mapeis tekniska chef för betongtillsatsmedel.