Hem Hållbarhet Löfbergs lager först med Miljöbyggnad Silver

Löfbergs lager först med Miljöbyggnad Silver

Foto: Tommy Andersson.

Det är nu fem år sedan kafferosteriet Löfbergs höglager i Karlstad blev först i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Thomas Betong levererade klimatförbättrad betong till stombygget som innebar en minskad koldioxidbelastning med 230 ton.

Med fokus på hållbarhet ville Löfbergs använda en klimatförbättrad betong som samtidigt klarade av höga belastningar på golvet i det 6000 kvadratmeter stora helautomatiska höglagret. 1800 kubikmeter av Thomas Betongs Thomagrön gick åt till till bottenplattan.

– Skanska hade totalentreprenaden för projektet. När vi fick höra om Thomas Betongs klimatförbättrade betong, som inte tummar på hållfasthet samtidigt som vi gjorde stora miljömässiga vinster, så var det ett självklart val, säger Christer Sonesson, projektledare på Löfbergs.

De 230 ton som koldioxidbelastningen minskade med motsvarar utsläppen från Löfbergs alla tjänstebilar under ett år eller 10% av de årliga utsläppen från kafferostningen.

–  Löfbergs intresse och engagemang som beställare i frågan innebar att vi involverades tidigt i projektet. Genom att ersätta cement med slagg tog vi fram en helt optimerad betong, säger Jonas Kilman, teknisk säljare i Värmland, Thomas Betong.

Enligt Jonas Kliman fanns det dessutom fördelar utöver vinsterna för klimatet:

– Den klimatförbättrade betong som vi levererade är betydligt ljusare än traditionell betong. Det innebar ytterligare energibesparingar gällande ljuskällor för beställaren.

Löfbergs höglager blev 2016, som första svenska lager, certifierat enligt Miljöbyggnad Silver. Bland kriterierna för certifieringen finns krav på ventilation, ljudmiljö samt stommens klimatpåverkan. Projektet blev dessutom nominerat till Årets Miljöpris på Betonggalan 2016.

Christer Sonesson minns uppmärksamheten runt projektet med glädje.

– Vi är jättenöjda och även om det var ett par år sedan vi byggde lagret så funkar det fortfarande oerhört bra. Vi har inte haft några som helst problem.

Enligt Sweden Green Building Council har de flesta som väljer att certifiera med Miljöbyggnad nivån Silver som mål för sina byggnader. Det är en tydlig markering att byggbolaget eller fastighetsägaren är engagerad i miljöfrågor och tänker på dem som ska vistas i byggnaden. Till skillnad från nivån Brons så krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav. Bland annat ställs högre krav på solskyddet, ljudmiljön och ventilationen.