Hem Fråga Experten Fråga Experten: Golvvärme i gammalt hus?

Fråga Experten: Golvvärme i gammalt hus?

Fråga Tidskriften Betongs experter

I vår villa från -59 vill vi gärna lägga in golvvärme (el) i tvättstuga och duschrum i källaren i samband med renovering.

Vi har haft flera hantverkare här för att få in offerter och det känns som alla har olika svar om just detta. Någon säger att det inte är en bra idé, för det kan leda till fuktproblem. Att vi måste ha på värme konstant för att när det värmen torkar ur bottenplattan och värmen stängs av så kryper fukten in.

Andra har bara sagt ok och tagit anteckning och inte sagt mer om det. Vi har hört om eps-betong (det dyrare alternativet, måste bila kanske 30-40 cm). Frigolit med spår som gör att värmen går uppåt och inte neråt (är det möjligt att hindra värmen från att gå ner).

Vi känner oss vilsna och vill ju inte riskera framtida fuktproblem. Hur ska vi tänka? Vad av det vi hört stämmer?
/Elisabeth

Som du säger, får man ofta olika svar på lämpliga åtgärder för äldre hus. Och det finns som regel inte en självklar lösning, utan handlar om olika alternativ med både för- och nackdelar. Till detta kan det vara unika förutsättningar, estetik, ekonomiska begränsningar, osv.

Äldre oisolerade betongplattor (exempelvis i källare) innebär ofta en lösning där man lägger på en cellplastisolering med underliggande plastfolie/ångspärr. Detta funkar som regel bra, men är kanske inte helt optimalt fukt- och värmetekniskt.

Bygghöjden kan göra det svårt med tjock isolering, vilket i sin tur gör att en ”värmekudde” kan byggas upp i marken i under plattan, speciellt med golvvärme. Detta kan då leda till att ökad markfukt vill komma upp, vilket kan belasta grundmuren.

Det bästa alternativet brukar vara att ta bort den gamla plattan, gräva ut, lägga markduk, och dränerade bärlager (makadam), plastfolie, cellpastisolerinhg (min 250 mm) och en armerad betongplatta på ca 100 mm. Men det är också en dyr och omfattande åtgärd, varför det kan vara tillräckligt bra att lägga på isolering på den befintliga plattan och på detta golvskivor eller betong eller avjämningsmassa.

Är det då inte möjligt med tillräckligt tjock isolering, bör man nog överväga att inte ha golvvärme. Golvvärmens effekt (komfortvärme, rumsuppvärmning, mm) påverkar lämplig tjocklek, så även hur stort rummet är.

Att uppvärmning driver på markfukten behöver inte vara problematisk, bara man ser till att använda material som inte är fuktkänsliga och ser till att lufta/ventilera konstruktionsdelar som kan bli fuktiga. Det förhindrar också fuktproblem med eventuell kondens på delar som är oisolerade (köldbryggor). Ytskikt som ”andas” kan vara att föredra (klinker, kakel, m.m.).

EPS-betong kan vara ett bra alternativ för att få till en plan yta hos ett ojämnt underlag och på samma gång få lite extra isolering. Men generellt är isolerskivor av cellplast betydligt bättre med tanke på fukt och isolerförmåga, samt kostnad.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group