Hem Fråga Experten Fråga Experten: Skadas betongen av blomkrukor?

Fråga Experten: Skadas betongen av blomkrukor?

Fråga Tidskriften Betongs experter

En bekant hävdar att vi inte bör ha blomkrukor direkt på vårt balkonggolv, som är av omålad betong. Inte heller ytterkrukor med pluppar på undersidan, som gör att det blir en liten luftspalt på några millimeter, är enligt personen lämpligt, med argumentet att det ändå riskerar att förbli fuktigt under krukan.

Personen hävdar att fukt och jord är skadligt för betongen. Personen hävdar vidare att vatten från blomkrukor och balkonglådor innehåller syra som kan skada betongen. Enligt personen riskerar även ytterst lite jord på balkonggolvet leda till att frön får fäste, vilket i sin tur skulle kunna leda till att knappt synliga växter bildar rötter i betongen, som då skadas.

Själv tycker jag allt detta låter orimligt. Vore tacksam att få ett klargörande av en betongexpert.
/Susi

Betongen tar inte skada av fukt eller jord från blomkrukorna. Så det funkar att ställa krukorna direkt på det omålade balkonggolvet utan att det påverkar betongens egenskaper.

Däremot kan betongen få lite missfärgningar av krukan om den står direkt på betongen (smuts, jord och fukt). Är då betongen lite porig och inte ytbehandlad, kan dessa missfärgningar vara lite svåra att tvätta bort.

Men om du sätter några ”pluppar” under krukan så det luftar lite, brukar det inte bli problem med missfärgningar. Detta gäller egentligen alla saker du ställer på betonggolvet där det kan samlas vatten under.

Precis som du tror, så är det orimligt att jord på balkonggolvet leda till att frön får fäste, växter bildar rötter, och betongen skadas. Så det stämmer inte att fukt och jord är skadligt för betongen, som ”personen” hävdar.

Däremot, murverk kan vara ganska porösa och ta skada av växtlighet/rötter varför man exempelvis helst inte skall ha jord och växter i direkt kontakt med murade källarväggar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group