Hem Mixat Digital portal gav full koll

Digital portal gav full koll

Våghuset

Thomas Betong har levererat 4000 kubik klimatförbättrad betong till NCC och det 51 meter höga Våghuset i centrala Göteborg. Förutom en reducering med 272 ton koldioxid har kommunikationen effektiviserats genom koncernens digitala portal Min Betong.

Tillsammans med NCC:s Brick Studios är Våghuset de första kontorshusen i Göteborgs nya stadsdel Masthuggskajen. Thomas Betong har levererat 4000 kubik klimatförbättrad betong till dess bottenplatta, källarväggar och bjälklag. Den klimatförbättrade betongen innebär en reducering med 272 ton koldioxid för projektet.

– Vi blev involverade tidigt i projektet. Det innebar att vi tillsammans med våra experter på C-Lab kunde ta fram skräddarsydd, klimatförbättrad betong till projektet, säger Oscar Löfgren, Teknisk säljare på Thomas Betong.

Våghuset väntas stå klart under 2022. NCC har genom den digitala portalen Min Betong haft full koll på följesedlar samt planerade, pågående och genomförda leveranser från Thomas Betong till byggarbetsplatsen. Informationen finns tillgänglig digitalt dygnet runt, alla dagar på året, för att beställaren ska få en tydlig överblick.

– Vårt samarbete har flutit på bra. Thomas Betongs egen mobilapplikation har gett ansvariga på plats full koll på både leveranser och fakturor direkt i mobilen, vilket har effektiviserat bygget, säger Benny Leijonhuvud, platschef, NCC.

Våghuset är en BREEAM-certifierad byggnad med nivån Excellent. Certifieringen innebär stort fokus på hållbarhet, däribland val av byggnadsmaterial, men också ljusinsläpp, luftkvalitet mm. Stadsdelen Masthuggskajen är dessutom det första stadsutvecklingsprojektet att tilldelas en Citylab-certifiering, en certifiering för hållbar stadsutveckling.

– Att använda klimatförbättrad betong är en del av miljöcertifieringen. Även om klimatförbättrade alternativ är dyrare är det bra att branschen utvecklas, säger Benny Leijonhuvud, platschef på NCC.

Utöver klimatmässiga vinster låg fokus också på betongens exponeringsklass. I och med att Våghuset byggs i nära anslutning till Göta Älv fanns krav på motståndskraft från klorider.

– En annan positiv effekt av att använda slagg som ett alternativt bindemedel i kombination med anläggningscement är att vi kunnat minska värmeutvecklingen i projektets relativt tjocka konstruktioner. På så sätt har vi kunnat minska risken för sprickbildning, säger Oscar Löfgren