Hem Betongbruden Betongbruden på bärplockning

Betongbruden på bärplockning

Betongbruden till fjälls
Foto: Åsa Karlström.

Det blir en hel del bärplockning häruppe. Jag har en del fritid mellan de långa passen och är ju en person som trivs finfint i skog och mark så varför inte förena nytta med nöje? Eller snarare nöje med nöje om man tänker på varm blåbärspaj med vaniljsås.

Jag hittade ett bär jag inte kände igen, lågt växande taggiga buskar med svarta bär. Jag frågade en kollega som berättade att de heter Kråkbär och är ätliga men inte särskilt goda. Jag läste på lite och tydligen var de mycket vanliga i kosten förr, de har ett högt energiinnehåll till skillnad från blåbär men att de inte är så populära i dag.

Jag smakade och de smakade inte så mycket, lite friskt bara. Funkar garanterat i paj ihop med blåbär tänkte jag och plockade lite sådana också. Sedan hittade jag något som såg ut ungefär som blåbär men det var det inte. Där misstänkte jag Odon så jag smakade först och googlade sedan och visst var det Odon. De smakar ungefär som blåbär, lite blaskigare kanske. Funkar i paj ihop med blåbär och Kråkbär tänkte jag och plockade Odon också.

Sedan tänkte jag att jag borde nog plocka hjortron också. Jag är visserligen inget fan av hjortron men sylt är ju gott till vaniljglass eller våfflor och det vore väl kul att ha plockat hjortron någon gång i livet i alla fall.

Åkte förbi lokala affären och kollade på stövlar men jag tyckte att de var för dyra, jag hatar stövlar och kommer ändå inte använda dem mer än häruppe. Äh, jag får väl gå försiktigt och skitsamma om jag blir lite blöt tänkte jag muntert. Åkte ut till närmaste myr och en bit ut såg jag de gyllene bären, kul, här ska plockas!

Så här i efterhand så är inte ”kul” det första ordet som kommer till mig när jag tänker på hjortronplockning. Inte det femtielfte ordet heller. Snarare kan det sammanfattas såhär:

1. Det är skitjobbigt och lite läskigt att pulsa fram i mark som ger efter vid vartenda steg och som man inte litar på inte suger fast en för evigt…

2. Man blir en vandrande buffé för bromsjävlar. De har tvärtemot myggen inte fattat att jag är osmaklig utan knaprar friskt. Hoppas de blir illamående!

3. Gympadojor är inte optimalt. 

4. Det finns folk som säljer hjortron, vem är jag att ta deras arbete ifrån dem?

5. Jag har högst troligt plockat hjortron för sista gången för SÅ goda är de inte!

Sex kilo bär har jag hittills fått ihop och nu är det lingon som plockas. Det blir gott med sylt och fikabröd framåt vintern!

Åsa ”Betongbruden” Karlström