Hem Design Specialvisning av Liljevalchs+ 3 oktober

Specialvisning av Liljevalchs+ 3 oktober

Liljevalchs+
Interiörbild av Liljevalchs+. Foto: Mattias Bardå

Söndagen den 3 oktober visar Peab och Liljevalchs den nya konsthallen Liljevalchs+. Museichefen Mårten Castenfors berättar om visionen för den nya konsthallen och Peabs platschef Tobias Strömdahl beskriver hantverket bakom betongfasaderna.

– Utbyggnaden är helt platsgjuten i betong med ett stort antal detaljlösningar. Det har varit en otroligt krävande process eftersom mycket är nytt och inte har utförts på det här sättet i Sverige tidigare. Alla installationer som el, säkerhet och ventilation, är ingjutna i betongen för att inte synas. Att bygga på det här sättet kräver avancerad planering och ett upplägg där minsta detalj är genomtänkt, säger Tobias Strömdahl.

Den största utmaningen i byggprojektet, som har ritats av arkitekt Gert Wingårdh, var gjutningen av taket. Tobias Strömdal är mycket nöjd med resultatet.

– Jag är stolt över hur vi fått ihop alla delar på ett fantastiskt fint vis. Liljevalchs+ består av tre våningar som sammankopplats med huvudbyggnaden via en glasgång. Här har vi fått visa vilken enastående kunskap vi har när det gäller just betong.

Förhoppningen är att uppmärksamheten kring projektet ska ge Peab fler spännande uppdrag.

– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för våra lösningar när det gäller platsgjuten betong och särskilt vårt erbjudande kring ECO-Betong, där vi delvis ersatt cement som bindemedel i betongen. Det minskar koldioxidutsläppen rejält.

Tillkomsten av den nya konsthallen på Liljevalchs+innebär att antalet utställningar kan fördubblas. Klimatanläggningen och den avancerade säkerheten öppnar för lån av internationell konst till utställningar. Tillbyggnaden innehåller även en restaurang, en butik och en entré.

Liljevalchs+ öppnade för allmänheten i augusti och de tre rundvandringarna den 3 oktober ingår i festivalen Open House Stockholm.

Boka biljetter till visningarna den 3 oktober på openhousestockholm.com