Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vattenglas för att täta?

Fråga Experten: Vattenglas för att täta?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi jagade betonstenar som inte hade de där kammarna som gör smala rillor mellan stenarn. Sådana har jag tidigare runt huset. Men så växer ogräset och min uthålliga fru brukar rensa rillorna fria från mossa och annat som söker sig ner till fukten i fickorna.

Så tänkte jag att kanske det gick att köra som mom mor gjorde när jag var barn när hon ville konservera hönsägg. Hon tog ett stort Höganäskrus och fyllde med äggen och sedan slog hon på vattnet som äggen låg i med vattenglas. Hela vattnet blev vitt och som jag tror lufttätt.

När sedan äggen behövdes tack hon ner handen och tog upp äggen och sedan bakade hon sina sockerkakor. Så tänkte jag att om jag med bra utrustning kan fulla dessa tunna rillor med denna som jag uppfattade vita massa. Då skulle inte gräset få luft att växa,

Efter som jag är maskinare kan jag inte denna betongkemi. Går detta?
/Tord

Jag har inte sett betongstenar och betongplattor som inte har en fasad kant, men man kan ju tillverka sådana själv. Däremot har jag sett trädgårdsplattor i granit med ”skarp” kant.

Antar att vitsen med fasningen är underlättar läggningen så man inte behöver få en exakt nivå på stensättningen, samt att framtida rörelser (markrörelser) inte blir så tydliga i överytan. Fasningen minkar också risken för att flisor slås ur kant och hörnen.

Om jag förstår det rätt vill du lägga betongsten med skarp kant (utan ”rillor”), utan avstånd mellan (fogfritt). Eller att du vill försöka fylla utrymmet mellan stenarna så ytan blir helt slät och fogarna täta.

I vilket fall tror jag inte att vattenglas är rätt lösning. Det blir svårt att förhindra rörelser i fogarna, såvida markstenen/plattorna inte ligger på berg eller en armerad betongplatta, tanken med fogarna är att de skall hantera dessa rörelser.

I så fall är det bättre att du ersätter stenarna/plattorna med markbetong (armerad betongplatta), går att få med brädriven, borstad eller mönstrad yta.

Vattenglas (natriumsilikat) har en viss tätande effekt, framför allt på material som innehåller kalk som det kan reagera med. Att exempelvis lägga ägg i vattenglas är ett bra sätt att täta till skalet och på så sett få längre hållbarhet.

Vattenglas används också på betong som dammbindare eller ytbehandling, där det läggs på i tunna lager (överflöd torkas bort) och reagerar kemiskt med den fria kalken (kalciumhydoxid) i betongen.

Vattenglas funkar bäst på relativt ny betong, och funkar inte bra tidigare ytbehandlad yta (olja, vax, akrylat, såpa m.m.). Vattenglas funkar inte för att täta större sprickor i betongen (likt fogar), i så fall används lämpligen cementbaserat preparat (cementslurry, injekteringsbruk, microcement, fix m.m.).

Möjligtvis skulle det kunna gå att mjukfoga mellan betongstenarna för att få till täta fogar. Själv så kör jag med högtryckstvätt på mina trädgårdsplattor av betong, det tar växtlighet mellan plattorna och gör dem rena.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group