Hem Mixat Nio av tio byggnadsarbetare upplever smärtor

Nio av tio byggnadsarbetare upplever smärtor

En ny undersökning av Byggnads visar att nittio procent av alla byggnadsarbetare upplever smärtor kopplade till sitt arbete. ”Ett problem för hela samhället” enligt Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Johan Lindholm, Byggnads.
Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Byggbranschen har under lång tid haft stort fokus på den typen av risker som orsakar omedelbar skada, samma fokus behöver nu ges de risker som påverkar över tid. Bedömning av ergonomiska risker ska vara lika självklart som att ha ett skyddsräcke eller skyddsskor, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads har frågat över 3800 medlemmar om de upplever besvär på grund av värk i kroppen kopplat till sitt arbete. Man har även ställt frågan om de upplever att de fått tillräcklig kunskap och hjälpmedel för att kunna undvika skador. Resultatet är nedslående.

Undersökningen visar att en stor andel inte får den kunskap och hjälpmedel de behöver för att undvika arbetsmoment som sliter och belastar kroppen felaktigt.

Orsaken tros finnas i den underbudskonkurrens som plågar byggbranschen och leder till att viktigt arbetsmiljöarbete kommer i andra hand.

– Det finns en prispress från oseriösa aktörer som gör att företag inte vill eller anser sig ha råd att investera i ny teknik och nya hjälpmedel. Där har de stora upphandlarna och huvudentreprenörerna ett enormt ansvar. Branschen har akuta problem med långa underleverantörskedjor där underbudskonkurrens pressar både villkor, kvalitet och säkerhet, säger Johan Lindholm.

I Arbetsmiljöverkets rapport, Arbetsskador 2020, toppar belastningsbesvär sjukstatistiken för byggbranschen. Resultatet blir sjukskrivningar och i värsta fall förtidspensionering.

– Det här är ett problem för hela samhället, inte bara byggbranschen. Det leder till sjukskrivningar som kostar samhället mångmiljonbelopp. Eftersom det i dagsläget saknas ett skydd i pensionssystemet för den som blivit utsliten på jobbet riskerar det också att skapa en stor mängd fattigpensionärer. Byggnads kampanjar intensivt för att få politikerna att förstå att det måste ändras, säger Johan Lindholm.

Läs hela undersökningen på byggnads.se