Hem Betongbruden Betongbruden på tveksamt underlag

Betongbruden på tveksamt underlag

Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenJag fick ett lass 1,5 timme bort till ett ställe där man ska bygga en bro över en fors till synes mitt ute i skogen.

Vi skämtade lite på fabriken om risken med att hamna på ett skoterspår om man litade helt på GPS:en (inte orimligt, det har körts fast både personbilar och utländska lastbil med trailer ute i spåren av den anledningen. I fallet med lastbilarna törs jag sätta en slant på att de inte körde med alkolås…)

Kommer fram till avtagsvägen som är en grusväg, följer den ett par kilometer och sedan ser jag kundens bil och koja (slang för byggbod). Kör fram och hälsar på kunden och han visar vart jag ska. Brant nerförsbacke utmed en skoterväg (vad var det vi sade!) till ett lerigt parti och sedan en vändplan som inte ser så stadig ut…

Kunden berättar att jag kan köra ner och vända, skönt. Backa nerför branta backar med tveksam bärighet är inte min favorithobby direkt, det är läskigt. Han berättar att planen därnere är stabil men däremot är vägen ner inte det.

Man har i princip bara hällt ut grus på skoterleden och inte paddat (tryckt till med maskin avsedd för att göra gruset hårt packat och stabilt). Det är sämsta tänkbara förutsättningar för mig och lastbilen, 28 ton och klen bärighet är en dålig kombo.

Jag smyger försiktigt ner på vägen och känner direkt hur mjukt det är. Håller mig i mitten och ser till att ha rull på bilen, och så lite sats över lerhålet. Kör fast direkt, skit också!

I värsta fall kommer jag inte härifrån utan hjälp av en rejäl maskin. Använder de tekniska hjälpmedel jag har (det kommer nog en blogg som berättar mer om dem framöver) och ber en bön till vem som nu vill lyssna och så backar jag.

Det slirar lite men jag har is i magen och håller kvar gasen försiktigt och jag tar mig upp! Backar tillbaks så långt det gå och tar bättre sats. Denna gången tar jag mig över men det är på ”det berömda”. Vänder bilen och sedan kan jag lossa i lugn och ro, bra fall för rännan och fin betong.

Efter att ha lossat klart och spolat rännan är det dags för det mest spännande momentet, att ta sig upp för den mjuka backen, via lerhålet som nu är ännu värre efter min tidigare behandling.

Gör ett försök och tar mig över leran men fastnar direkt i backen. Inser att jag har gjort flera riktiga nybörjarmissar och tycker att jag får skylla mig själv som inte kom upp. Backar tillbaks till kanten av leran, använder de tekniska hjälpmedel jag har att tillgå och använder hjärnan denna gång.

Nytt försök och nu kommer jag upp även om det fasen inte var långt ifrån ett nytt stopp. Väl uppe på krönet kan jag andas ut och då ser jag ännu ett nybörjarmisstag som jag gjort… ibland räcker tydligen inte 13 års erfarenhet, haha.

Kunden avslutar med att berätta att dagen därpå ska vi gjuta på andra sidan, och då ska jag in på en skogsbilväg… Det har regnat i en vecka utan uppehåll, apropå bärighet, så jag önskar mig larvfötter till betongbilen!

Åsa ”Betongbruden” Karlström