Hem Betongbruden Betongbruden på tveksamt underlag del 2

Betongbruden på tveksamt underlag del 2

Foto. Åsa Karlström.

BetongbrudenSå var det dags för nästa vända till brobygget i skogen, denna gång via en timmerväg på andra sidan forsen.

När jag närmade mig såg jag att det stod en hjullastare och väntade på mig i en korsning, så jag svängde in där och stannade. Han sade att det var ganska slirigt på vägen så han skulle köra före så att jag kunde ta lite sats.

Jag kollade uppåt vägen och såg en lång, lite lerig backe försvinna utmed ett kalhygge. Spännande, men inte så illa som jag först hade trott.

Jag satte fart och siktade på att hålla jämn gas och inte behöva stanna förrän jag var uppe för backen. Det slirade lite men bilen skumpade på i lergroparna som om den hade ett förlutet som timmerbil. Snart ser jag hjullastaren stå vid en liten avtagsväg där jag skulle in. 90 grader vänster och sedan direkt ganska brant uppför, med lera i korsningen.

Gör ett försök men kör fast direkt när backen börjar. Backar ner igen så att jag står med fronten rakt mot backen, lägger i diffen som ger bättre grepp och tar sats. Då gick det men det var fasen på gränsen. Konstarerar att de behöver lägga på grus i den korsningen om det inte ska bli helt sönderkört.

Följer efter hjulastaren en bra bit in i skogen på en fin nylagd grusväg. Det är visserligen väldigt blött men det är bra underlag utan lera. Kommer fram till en Y-korsning och där hoppar jag ut och frågar vad planen är. Jag får ställa mig in till vänster mot skogen och sedan lossar jag betongen till hans skopa.

Efter att skopan är fylld smyger maskinen iväg över gropar och bergknallar ner till formen vid forsen. 10 minuter senare kommer han tillbaks och sådär håller vi på ett par timmar innan betongen är nästan slut. Under tiden passar jag på att städa bilen, sola, lyssna på musik, kolla in naturen. Kanske inte det mest ansträngande jobbet jag har haft. Skönt att det kan vara så emellanåt också.

När jag bara har någon kubik kvar är kunden nöjd på denna sida och jag får köra bort till den andra sidan, den med den grusade skoterleden. Backen ner till bygget är lika mjuk denna gången men lerhålet har fått lite välbehövligt grus på sig så det funkar fint.

När jag kommer dit pågår det mycket viktigt konstruktionsarbete, men som tur är kan de ta paus så vi kan lossa den sista betongen med rännan. (De byggde en sittbänk…).

Gubbarna på plats frågar om jag har någon korv med mig, vilket jag såklart inte hade, det hade jag inte haft en tanke på. De har alltid en liten brasa brinner på arbetsplatsen så ska jag dit någon mer gång ska jag såklart ta med korv!

Åsa ”Betongbruden” Karlström