Hem Hållbarhet Amanda Borneke får Clarence Morberg-priset 2021

Amanda Borneke får Clarence Morberg-priset 2021

Amanda Borneke
Clarence Morberg-pristagare 2021: Amanda Borneke. Foto: Anna Thorbjörnsson.

För två år sedan vann Amanda Borneke Årets Miljö-pris på Betonggalan. Nu tilldelas hon Samhällsbyggarnas Clarence Morberg-pris som årets unga samhällsbyggare.

– Jag är otroligt glad. Det mod och det engagemang i unga människor som Clarence Morberg visade som civilingenjör och samhällsbyggare präglar även mitt arbetssätt, säger Amanda Borneke som är Swecos specialist på cirkulär ekonomi.

Enligt juryns motivering är Amanda Borneke en förebild som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna:

Samhällsbyggnadssektorn står för en betydande del av klimatutsläppen. Amanda Borneke ger tydlighet och riktning i hur byggbranschen ska prioritera för att minska sin påverkan: återbruka mer, använd mindre fossila bränslen. Med kunskaper och ett stort driv har hon lyft cirkulär ekonomi och återbruk i och utanför branschen. Entusiasmerande föreläsare, kreativ opinionsbildare på sociala medier och i poddradio, kunnig specialist på Sweco. Alla sidor av Amanda Borneke tjänar som inspiration. Det gäller inte minst för branschens unga talanger. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2021.

– Hon inspirerar hela branschen att göra rätt, säger Lars Strömgren, vd på Samhällsbyggarna, och fortsätter:

– Det vi gör för att klara klimatmålen måste bygga på fakta och goda argument. Men för att nå ut behövs en extra push. Den som för fram budskapet måste vara trovärdig och grundad i såväl utbildning som yrkeskunnande. Och effekten blir ännu större om personen också har förmågan att väcka känslor, entusiasmera och skapa en berättelse kring frågorna. Amanda Borneke är en perfekt storm av alla dessa egenkaper, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.