Hem Mixat Nyhet: Hybridelementet är här!

Nyhet: Hybridelementet är här!

Nu finns hybridelementet med både trä och betong. Metsä Wood tillsammans med Lipa-Betoni har skapat ett sandwichelement med insida av trä och utsida av betong och just nu bygger Skanska ett sågverk i Finland med nyheten.

-Det började med att vi tittade på vilket element som oftast används och talade med entreprenörerna om vad de vill ha, säger Håkan Arnebrant, affärsutvecklingschef på Metsä Wood Sverige till Tidskriften Betong.

Lösningen blev ett sandwichelement med en insida av LVL-trä, som består av tre millimeter tunna faner, och ett isolerande lager och en armerad betongfasad.

-LVL-trä är ett alternativ till limträbalk, kan man säga. Det har mindre volym men är starkare, säger Håkan Arnebrant.

En fördel med hybridsandwichelement är den låga vikten. Ett vanligt betongsandwichelement väger ungefär 550 kilo per kvadratmeter.

-Vårt element väger under hälften av det, säger Håkan Arnebrant.

Elementen skruvas ihop och endast en tätningsfog för betongskarvarna behövs.

Just nu bygger Skanska en byggnad för virkessortering med produkten i finska Rauma. Den ska stå färdig i slutet av 2021.

Metsä Wood tittar just nu på flera olika hybridelement däribland bjälklagselement.

-Där passar hybridelement bra. Du får den tyngd som behövs för att klara ljud och brand, du får långa spännvidder men samtidigt ett lågt koldioxidavtryck, säger Håkan Arnebrant.

Det pågår även diskussioner med en svensk betongelementtillverkare om att ta produkten till Sverige.

-I första halvan nästa år kan jag nog tala om vem det är. Det har varit stort intresse, samtidigt måste produkten passa den svenska marknaden, det kan finnas vissa olikheter med den finska, säger Håkan Arnebrant.