Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måla insidan av källarvägg?

Fråga Experten: Måla insidan av källarvägg?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi renoverade vår källare i vårt sekelskifteshus i våras. Väggarna var målade med en färg som vi exakt inte vet vad det är och när det målades, däremot var väggarna i bra skick.

Det slutade med att tillsammans med entreprenören sa vi att de inte skulle slipa väggarna innan de målade om dem, vi fick ingen stark rekommendation att vi var tvungna att göra det, annars skulle det bli fel.

De målade sedan med en matt akrylatfärg (då den skulle vara ok diffusionsöppen) och nu har vissa partier bubblat ut och det har varit lätt att pilla bort färg och puts, in till betongen. Nu är vi i diskussion med företaget hur vi ska gå vidare.

Vilken är er rekommendation på hur vi bör göra? Ta bort all färg och puts? Slipa bort bara färgen? Och viktigast av allt, vilken färg ska vi måla med; på alla webbsidor (företag och bloggar och forum) så står det om silikatfärg kontra vanlig väggfärg, och människor kunde inte vara mer oeniga om vad som är bäst. Vad tror ni?
/Filip

När man målar om en källarvägg är det viktigt att välja en färg som är lämplig för ändamålet. Om väggen tidigare har målats behöver man ha koll på vilken typ av färg som använts, och man behöver ha koll på om det är en fuktlast på väggen (från markfukt).

Är väggen målad med en slamfärg (cement, kalk m.m.) eller silikatfärg, blir det sannolikt problematiskt att måla på med en akrylatfärg, då den riskerar att fästa dåligt och som regel inte är speciellt diffusionsöppen. Det finns olika metoder för att bedöma vad det är för typ av färg man tidigare har målat med.

Då ditt hus är från sekelskiftet finns det sannolikt en fukttransport i källarväggen, dels under grundmuren som stiger upp och dels från marken runt huset. Om man vill täta till en sådan källarvägg bör det göras på utsidan, och insidan bör man försöka få till en yta som kan ”andas”. Till att börja med är det viktigt att ha en fungerande dränering, och gärna isolering på utsidan av väggen.

Eventuell tältduk/membran läggs på utsidan väggen innan man isolerar. Trots isolering och tätskikt, brukar man ändå behöva utgå från att det finns fukttransport i källarväggen som behöver ventileras bort på insidan.

Då du fått problem med att färgen släpper och bubblar sig, bör du troligen bort all akrylatfärg helt och hållet. Är den tidigare målad med silikatfärg kan du fortsätta med samma och är det en slammfärg väljer förslagsvis du en liknande typ.

Om du kollar med din färghandlare kan de vara behjälpliga att välja rätt förarbete, produkt och metod. Väljer du att måla med silikatfärg, kolla först så den inte innehåller en massa akrylater (jag har sett sådana på marknaden). Slamfärger/slamma för betong brukar gå att blanda till själv.

Det finns grupper på nätet som är fokuserade på byggnadsvård, här kan man diskutera vad som är lämpliga åtgärder för underhåll, reparation, mm, av sitt gamla hus.

Som sagt, jag kan tyvärr inte svara på vilken typ av färg du skall välja då det beror på hur stor fuktlast det är på källarväggen och vilken typ av färg/slamma den tidigare har målats med. Och det finns andra som kan detta bättre än jag.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group