Hem Betongbruden Betongbruden och ett sommarminne

Betongbruden och ett sommarminne

Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenDet här var tidigt i somras när jag hade fått ett lass till Slussen. Innan jag åkte från fabriken tog vi prov så att vi kunde säkerställa att betongen hade rätt kvalitet. Den såg fin ut så jag begav mig till Slussen.

Där stod en av fabrikskillarna för att göra ännu ett prov. Han sade att han hoppades att denna betongen var bra för de tre tidigare lassen hade inte riktigt varit godkända så man hade fått justera dem lite på plats.

Jag berättade att sättmåttet var 260 på fabriken och då sade provtagaren att de hade de andra också varit, men att de hade varit 240 på bygget. (Det betyder förenklat att betongen har blivit trögare under transporten). ”Jag levererar bara fin betong” sade jag kaxigt och sedan höll jag andan medan han gjorde provet.

Det såg bra ut tyckte jag och gissa om jag blev mallig när den var 260! ”Vad var det jag sa?” utbrast jag glatt. MYCKET nöjd med det resultatet körde jag bort till mastpumpen och började lossa.

Foto: Åsa Karlström.

Efter en stund såg jag att det hamnade något på gallret, en klump tänkte jag och signalerade till pumpföraren att sluta pumpa. Man tar bort klumpar som hamnar på pumpens galler för att inte riskera att det blir stopp. Det innebär extra jobb för pumpföraren och dessutom kan det ta en bra stund att fixa ett stopp i en mast.

De flesta av oss vill ju gärna komma hem i vettig tid så för mig är det självklart att plocka bort sådant, så jag klättrade upp och tog den misstänkta klumpen men reagerade på att den var väldigt tung? Kastade den åt sidan och tänkte inte mer på det. Gav klartecken till pumpföraren och vi fortsatte utan fler klumpar på gallret. 

Dagen efter får jag ett lass till samma ställe och ser då att någon har spolat rent ”klumpen” som visar sig vara en del till något, kanske fabriken? Gissar att den är av gjutjärn med tanke på vikten. En till udda pryl som man har levererat oplanerat.

Solglasögon, slägga och gummistövel(!) har jag också haft i lasset. När jag hade med släggan i lasset skojade jag med verkaren och sade att det är det senaste: leverans av komplett bygge, från verktyg till betong i en och samma leverans!

Åsa ”Betongbruden” Karlström