Hem Hållbarhet Klimatförbättrad betong besparar 435 ton CO2 i Karlstad

Klimatförbättrad betong besparar 435 ton CO2 i Karlstad

Tullholmsviken
Klimatförbättrad betong besparar Tullholmsviken 435 ton CO2 – skräddarsydd för parkeringshus.

Thomas Betong levererar klimatförbättrad betong till byggkoncernen Constos stora fastighetsprojekt i Karlstad. Hela 435 ton koldioxid besparas när 900 lägenheter byggs vid Tullholmsviken.

– Vi är i full gång med det första kvarteret som ska bli bostadsrätter och hyresrätter men också en Coop-butik. Där har vi fyra stora våningar med parkeringsgarage på ungefär 1900 kvadratmeter. Ett under mark och tre ovan, säger Johan Rosengren, platschef på Consto.

Thomas Betong levererar 2756 kubikmeter klimatförbättrad betong till projektets tillhörande parkeringsgarage. Betongen används för bottenplatta och väggar och är speciellt framtagen för att klara av att nedsaltade bilar körs in. Den ska även användas vid byggnationen av parkeringshusen för både kvarter fyra och sju.

– Vår klimatförbättrade betong Thomagarage Grön är skräddarsydd för just P-hus och ger upp till 50% koldioxidreduktion i förhållande till vanlig anläggningsbetong. Dessutom har den förbättrad täthet och är ljusare vilket minskar belysningsbehovet i garagen, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare Värmland på Thomas Betong.

Betongen planeras att levereras löpande fram till januari 2022. Byggstart för Consto skedde i januari i år och de tre kvarteren beräknas stå klara 2025.