Hem Betonggalan Nominerade 2016 Agneta Jörlander

Agneta Jörlander

agneta
Agneta Jörlander är en av tre nominerade i kategorin “Årets betongdesigner”.

Juryn består av Tove Adman, Philip Bergerhoff och Jenny Almersdotter och priset sponsras av Modern Betong.

Motiveringen lyder: ”Med eget betongrecept skapar hon väggreliefer med östasiatiska influenser. Rena motiv och en stramhet som träder fram ur den vita betongens skuggor.”

Agneta Jörlander har varit verksam som keramiker med egen verkstad i Stockholm sedan 1992. Den konstnärliga dimensionen har alltid varit viktig i hennes produktion. De senaste fem åren har hon arbetat alltmer skulpturalt med väggreliefer i olika format för hem och offentlig miljö i egentillverkad vit betong. Hon strävar efter en renhet i uttrycket som gränsar till det abstrakta. Tid och perception är centrala begrepp för upplevelsen. Inspirationskälla är naturen, liksom haikudikter och zen-filosofi. Hon arbetar minimalistiskt och söker ett slags naturens tecken – eller grundformer – genom att skala bort allt oväsentligt.

“I dagens uppkopplade samhälle förutsätts människor vara ständigt kommunikativa och utåtriktade. Mina reliefer förmedlar en motsatt rörelse. Jag vill skapa ett mentalt utrymme för det lågmälda – fickor i tiden – där man kan blicka inåt, vara verkligt närvarande, och finna frihet som ger rum för egna tolkningar. Bildens alla delar är lika viktiga, även de tomma; mellanrummen. Vi är alla en del av naturen, vi kan inte leva utan den – Den är vi … Jag vill att vi ska se på nytt och förnimma …” säger Agneta.

Motiven utökas ständigt, de hör ihop inbördes med varandra och kan kombineras på olika sätt.

konstverk