Hem Måndagsbloggen: Helt ok, BIN!

Måndagsbloggen: Helt ok, BIN!

Nu är nya Byggindustrin här. Alltså tidskriften. Industrin inom bygg är sig lik. För att inte förväxla de två kallar jag tidskriften BIN. Enkelt, eller hur?

BIN är tidskriften ingen ville ha. Sveriges Byggindustrier ville sälja den, men hittade ingen köpare. För drygt ett år sen meddelade man att den skulle läggas ner. Bonnier Business Media dykte då upp som gubben i lådan. Eller inte. Deras strategi är att ge sig in i fackpressen för att få legitima anledningar att skapa sina lönsamma event.

De köpte Fastighetsnytt för att få Business Arena. Och nu Byggindustrin för få Årets Bygge och säker något mer. Business Arena Bygg, kanske? Veckotidning pressade man på under ett år men nu styr man om till månadsmagasin. Som sagt, det är ju eventen och pengarna man vill åt.

Är jag för elak nu? Ja, det är jag nog. Men frågan är hur det blev? Faktiskt ganska bra.

Nya chefredaktören Anders Carlén, hämtad från annonskatalogen Vi i villa, börjar med en liten inledning. Synd att kalla det ledare. Speciellt som det mer är en berättelse. Kommer vi sakna tidigare chefredaktören Staffan Åkerlunds pålästa och tunga spalter? Vi får se.

Tidskriften startar med bläddringsvänliga notissidor, helt ok layoutade. Utblickar, tillbakablickar, nyheter och kul tempo. Den gamla hederliga spaltstickan är tillbaka. Tycke och smak. Jag gillar den inte.

Efter månadens byggare, som jag antar blir återkommande, kommer minsann en lite granskande artikel. Är det kris i byggbranschen? Hela 50 byggare har intervjuats. Ambitiöst. Sånt här tar tid. Det blir dock svårt att få fram något när ingen sammanfattande statistik finns. Man får helt enkelt läsa alla de 50 svaren och dra slutsatser själv.

Bostadsminister Per Bolund får några uppslag med porträttfotograf och hela ljusutrustningen och sen kommer fyllnadssidor där de ofantligt många (20) nominerade till Årets Bygge presenteras igen. Trots att bara en vinner. Inte ens Svenska Designpriset har så många nominerade. Tråkigt när utmärkelser blir affärsidéer. Men det får vi nog vänja oss vid.

På sidan 66 kommer min favorit. ”Sju byggen som spräckt budgeten”. Reporter Anders Siljevall, som har blivit lite av min favorit i BIN, har letat i arkiven och dammat fram Turning Torso, Hallandsåstunneln och Friends Arena. Men också för mig helt okända cykelvägen mellan Visby och Lummelunda och Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Mer sånt här.

BIN har också prickat årsdagen för Sandöbrons ras för 80 år sen och fått med en test av lätta lastbilar. Bra där. Och så lite lätta bläddra-till-slutet-sidor.

Slutbetyg: 4 av 5. Bra start. Bävar dock för när Bonnier bantar redaktionen, för det går naturligtvis inte att ha en sexmannaredaktion i ett månadsmagasin. Då blir det upp till bevis.