Hem Nominerade 2019 Årets Betongarkitekt 2019

Årets Betongarkitekt 2019

Årets arkitekt som visat på betongen i arkitekturen. Utgångspunkt för bedömningen ska vara genomförda och färdigställda byggprojekt under senaste året (med viss tolerans tidsmässigt) där betong väsentligen bidragit till god arkitektur.

Jury: Tobias Nissen, Vera arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter, Ulf Mangefors, BSK.

Sponsor: Pigmentec

Nominerade: 

Johan Berglund
Johan Berglund.

Johan Berglund, 42 Architects, Hyttgårdsparken

Med ett tydligt grepp och formsäker hand har Hyttgårdsparken karvats fram likt böljande diken i landskapet. Här kommer betongens materialegenskaper till sin fulla rätt.

Terrasserade ytor, släta former och precisa kanter lockar besökaren till en uppvisning i både fart och arkitektur.

PDF: Projektet Hyttgårdsparken  >>

Mathias Mellah och Johan Larsson.

Mathias Mellah och Johan Larsson, Koncept, Mono

Med en väl sammanhållen och karaktärsfull gestalt i betong spelar det nya kvarteret Mono bra med sina kraftfulla grannar Tobaksfabriken och Magasinet på Maria Bangata.

Ett elegant system med fasader av fasetterade betongelement i kraftfull relief, och balkongräcken av glas, beskriver en snygg vertikal struktur. Stora fönsterpartier i trä möter marken och en attraktiv takvåning och terrass avslutar volymen uppåt.

Kvarteret utgör en fin helhet, med små vällösta lägenheter, trädgårdar och gemensam park, och andas exklusivt stadsboende i en historisk industrimiljö.

Bilder: Kvarteret Mono  >>

Karl Nyqvist
Karl Johan Nyqvist.

Karl Johan Nyqvist, Nomo Studios, Frame House

Frame House är ett exempel på minimalistisk betongarkitektur när den är som bäst: en välproportionerad abstrakt skulptur av opaka och transparenta ytor. Med elegans och precision utnyttjas materialets plastiska och statiska egenskaper.

Bilder: Frame House  >>