Hem Nominerade 2021

Nominerade 2021

Nu vet vi vilka som nominerats till priset ”Roger” som delas ut på Betonggalan den 18 november. I en direktsänd presentation på Tidskriften Betongs Youtubekanal BetongTV presenterades de 27 nominerade i de nio kategorierna.

För första gången i historien kan en person vinna i två kategorier, Tobias Strömdahl, Peab har nämligen nominerats i både kategorin Årets Entreprenör och Ung&Tung. Arkitekten Petra Gipp, som vann priset 2012, är återigen nominerad och kan bli först i historien att vinna två gånger.

Klicka på respektive nominerad för att se presentationen från Kunskapsdagen på BetongTV.

Årets Miljöpris:
Hamnbanan
Varvsstaden
Swecem

Årets Betongarkitekt
Mats Fahlander, Fahlander Arkitekter
Joakim Lyth, Wingårdhs
Petra Gipp, Gipp Arkitektur

Årets Betongkonstruktör:
Elin Pramlid, Tyréns
Karin Foss, WSP
Petter Egnell, Sweco

Årets Betongentreprenör
Johan Eriksson, NCC
Lasse Sundesson, Tyresö Betong
Tobias Strömdahl, Peab

Årets Betongforskare
Daniel Eriksson, KTH
Mattias Blomfors, Chalmers
Victor Fransson, LTH

Årets Arbetsmiljöpris
Nordex
Linda Dahlin, Betonghåltagning

Årets Montageledare
Anders Ek, Benders Byggsystem
Dennis Johansson, Smidmek
Jesper Jonasson, Strängbetong

Årets Jämställdhetspris:
Färdplan – En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch
Sonja Larsson, Erik Larsson Bygg
Näta – Nätverket för kvinnor i Byggnads

Ung&Tung
Tobias Strömdahl, Peab
Mustafa Sherif, Afry
Sandra Mobaraki, Byggsandra

Mer information:

Årets Betongarkitekt
Sponsor: Pigmentec.
Jury: Tobias Nissen, Vera arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter, Ulf Mangefors, BSK, Roger Spetz, Gatun, Göran Lindberg, Nivå
Kriterier: Årets arkitekt som visat på betongen i arkitekturen. Utgångspunkt för bedömningen ska vara genomförda och färdigställda byggprojekt under senaste året där betong väsentligen bidragit till god arkitektur. Viss tolerans tidsmässigt medges.

Mats Fahlander, VRAK – Museum of Wrecks
Båthall 2 i Galärvarvet ritades av Paul Hedqvist och uppfördes under 2:a världskriget med robust betongstomme. En ny centraltrappa med stort ljusinsläpp i taket skapar den rumsliga ordningen för det nya museet VRAK. Trappan visar på ett utmärkt hantverk i platsgjuten betong med tre olika ytor: djup relief, slät och slipad. De nya ingreppen är enkla och kraftfulla i husets anda.

Joakim Lyth, Wingårdhs, Nya Vattentornet Helsingborg
Att nalkas tornet uppe på kullens topp omgivet av låga vallar ger en upplevelse och en atmosfär av ett arkaiskt landskap. Associationer skapas till förhistoriska verk som antika tempel eller akvedukter. Projektet är ett mycket lyckat samspel mellan byggnadsverk och landskap. Vattentornet är imponerande, 90 meter i diameter, 37 meter högt och med parallella cirkulära cisterner högst upp, stött av 24 pelare likt ett väldigt solur, allt är gjutet i ljus betong.

Petra Gipp, Fjällbacka – på klippans kant,
Genomfört med sällsynt omsorg utstrålar denna platsgjutna betongbyggnad bestämdhet och vänlig poesi på en och samma gång. Det arkitektoniska huvudmotivet – huset är format som ett enda stort fönster – möjliggörs av betongens statiska egenskaper medan spåren efter formbrädornas ådring – en tyst hänvisning till byggnadens träklädda insida – framhäver materialets taktila kvalitet.

Årets Betongkonstruktör
Sponsor: Peikko
Jury: Anna Jacobson, Tyréns, Johan Lindersson, WSP, Thomas Nord, Sweco, Åsa Lövblom, Elu, Anders Hedberg, Kåver & Mellin
Kriterier: Har under året varit konstruktionsansvarig för ett projekt där avancerade konstruktionslösningar i betong varit mest adekvata eller gjort stora insatser för betongkonstruktionens utveckling

Elin Pramlid Tyréns
Paviljongen, ett smycke på Sergelstorg. En konstruktion där allt samlas. Formsättning, gestaltning och de bärande konstruktionerna kräver ett särskilt öga för detaljer och förmåga för ett tväfunktionellt kunnande hos konstruktören.

Karin Foss, WSP
Liljewalchs utbyggnad Stockholm. Arkitektens idéer ska omvandlas till en byggbar lösning. Stor omsorg om betongen i alla dess hörn leder till ett framgångsrikt byggande.

Petter Egnell, Sweco
Petter har med en stor ingenjörskonst löst de stora konstruktiva utmaningarna med en platsgjuten kärna för City gate Nordens högsta kontorshus och Göteborgs nya landmärke. Petter började med projektet anställd på PE Teknik & Arkitektur för att sedan slutföra det på Sweco.

Årets Betongentreprenör
Sponsor: Swerock
Jury: Akin Barin, Swerock, Jonas Axeling, Betongindustri, Jonas Davidsson, Thomas Betong, Karin Pettersson, Bemix, Daniel Jonsson, Sika
Kriterier: Har under året aktivt bidragit till att ett speciellt projekt fått ett utmärkt betongutförande, estetiskt och funktionellt eller på annat sätt bidragit till gjutteknikens utveckling.

Johan Eriksson, NCC
Johan och hans team på NCC har på ett föredömligt sätt projekterat, drivit och genomfört ett nytänkande och avancerat miljöprojekt för Helsingborgshem, kvarteret Kungsörnen. Teamets driv och entreprenörsanda går inte att inte att ta miste på med deras kreativa klimatförbättrande lösningar i såväl smått som stort. Projektets komplexitet har varit tydlig både i projekteringsskedet och i driftsfasen. Johans lösningar har varit starkt bidragande till att NCC kontrakterades och att materialvalet mynnade ut i en platsgjuten betongstomme. Med sitt genuina intresse och goda ledarskap har Johan skapat ett team som tar platsgjutet byggande till nya höjder- både på utsatt tid, men också ur ett klimatperspektiv.

Lasse Sundesson, Tyresö Betong
När projekten är gjuttekniks svåra, otillgängliga, tidskrävande och kräver ett stort engagemang men med små resurser anlitas en speciell entreprenörstyp. Lasse på Tyresö betong nomineras för restaureringen av (Waxholms brygga) Stavsudden som realiserats genom unik känsla för kvalitet, kostnadsmedvetenhet och finish. Med Lasses gedigna yrkesskicklighet som motor, har projektets komplexitet i såväl formsättning som utförandeskede övervunnits innehållandes kryddor i form av betongtransporter till sjöss och ”höst-bad”.

Tobias Strömdahl, Peab
Med sitt stora engagemang och intresse har han drivit fram ett avancerat projekt vid Liljevalchs i Stockholm med synliga platsgjutna betongväggar och tak.  Han är inte bara duktig på betong även på miljö och logistik vilket är väldigt svårhanterligt mitt i stan. Dessutom är han mycket omtyck av sina kollegor.

Årets Montageledare
Sponsor: Bemix
Jury: Peter Aronsson, Prefabbyggarna, Andreas Hesselroth, Contiga, Henrik Nilö, Strängbetong, Mikael Rosenholm, Benders och Tomas Wikstrand, Prefabsystem
Kriterier: Har under året aktivt bidragit till att ett speciellt projekt har lyckats utmärkt med prefabricerade betonglösningar.

Anders Ek, Benders Byggsystem
Lösningsorienterad Montageledare som alltid ser lösningar framför problem. Positiv och driven och det smittar av sig på montagelaget. Ställer upp i vått och torrt vilket han får tillbaka från montagelaget. Projekt som han i närtid drivit:

  • NYPS (Nya psykiatrisjukhuset Kalmar) Beställare PEAB
  • Utbyggnad av Sickla köpcentrum. Beställare Zengun
  • Gjuteriet, bostäder. Beställare Serneke.

Dennis Johansson, Smidmek
Noggrann Montageledare som planerar sina projekt i detalj. Glädjespridare som är mycket omtyckt av både beställare som montagelaget. Projekt som han i närtid drivit:

  • Utbyggnad av Scania. Beställare Serneke
  • Oxford, bostäder. Beställare Wallins Fastigheter
  • Hall kriminalvårdsanstalt. Beställare Skanska.

Jesper Jonasson, Strängbetong
Jesper har mycket kunskap och en drivkraft som är inspirerande. Han har som montageledare på Sadelplatsen visat att inget är omöjligt. Han kan jobba proaktivt, lösa problem, samarbeta och jobba strukturerat på ett imponerande sätt. Projekt som han i närtid drivit:

  • Sadelplatsen, P-hus på Kolonnvägen Solna. Beställare NCC AB
  • Hangar 5  Hotell/Kontor/Köpcentrum  (NCC)
  • Örebro Sjukhus (NCC)

Ung&Tung
Sponsor: Prefabbyggarna
Jury: Tove Lindblad, Trimble, Jennifer Baser, Betongindustri, Michelle Trochez, JM, Patrik Granqvist, Skanska
Daron Omed, WSP.
Kriterier: Person under 30 år som på ett tungt sätt bidragit till att utveckla branschen.

Tobias Strömdahl, Peab
Betongansvarig på projektet Liljevalchs konsthall. Tobias är 27 år gammal och har avancerat från snickare till arbetsledare och vidare till platschef på knappa fem år vilket är fascinerande. Han har en bakgrund från Peabskolan och har jobbat inom branschen i 10 år samtidigt som han gått flertalet kurser inom betongkonstruktioner, både internt och externt. Projektet präglas, som du vet, av platsgjutna betongkonstruktioner vilket ställer höga krav på entreprenören. Här har Tobias verkligen visat framfötterna! Tobias är en Peabs tyngsta up-and-coming-platschefer med stort intresse för ledarskap och betong. Han har tagit sig an det extremt komplicerade projektet Liljevalchs med platsgjuten stomme, tak, övergolv etc. på ett väldigt bra sätt och fått med sig våra hantverkare i lagarbetet för att få en så bra slutprodukt som möjligt som vi kan vara stolta över och som kunden och Arkitekten är nöjda med.

Mustafa Sherif, Afry
Mustafa tog sin Masterexamen 2018 på KTH hållbarsamhällsbyggnad och på Politecnico di Milano, inriktning Urban Design med fokus på socialhållbarhet. Mustafa är extrem passionerad om att planera och bygga barn vänliga städer med fokus på barnkonvention. Han har jobbat i flera medskapande processer där han tillsammans med barn tar fram förslag på hur framtida städer/områden ska se ut. Han genomför också det så kallad ”Barn konsekvensanalyser inför olika samhällsutveckling projekt i Sverige.”

2020 har Mustafa startat egen podcast Urbanistica Podcast. Det är en internationell podcast om hur vi bygger smarta och levande städer. Podden har lyssnare från mer än 190 länder. Han sitter i styrelsen för Föreningen för Samhällsplanering i Stockholm. Han är en av Placemaking Europé organisations ledare. Han var coach på flera olika Hackathons till exempel Kids Hack the Crisis, Hack for Crisis. Själv har Mustafa vunnit Hackathons också om framtida städer. Han är också en co-coach på TEDxTalk i Stockholm, där han coachar TEDx talare kroppsspråk och hur ska de hålla tal.

Sandra Mobaraki, Byggsandra
Sandra Mobaraki är rösten samt ansiktet bakom ”Byggsandra”. Hon är idag Sveriges första bygginspiratör och använder sig av inspiration som ett verktyg för att driva på förändringar inom branschen. Hon brinner för att inspirera fler kvinnor till byggbranschen och vill även inspirera branschen till utveckling och sist men inte minst inspirera människor till personlig utveckling.

Idag arbetar hon som konsult alternativt rådgivare för diverse företag och organisationer. Det är oftast inom områden som kompetensförsörjning, nytänk inom branschen och kommunikation. Vid andra tillfällen står hon på en scen och föreläser, alternativt modererar en intervju/panel.

Utöver detta driver hon sina sociala medier och har genom instagram lyckats bygga upp en plattform med över 5000 följare. Där pratar hon tillsammans med sina följare om byggbranschen, utveckling, entreprenörskap och jämställdhet. Hon driver även ett av branschens snabbast växande nätverk: Byggbranschenskvinnor.

Hon står även bakom nya priset Årets Byggkvinna, som lanseras för att uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch. Priset, är ett samarbete mellan Byggföretagen och Sandra Mobaraki och kan tillfalla såväl yrkesarbetare som tjänstemän och chefer från hela byggindustrin.

Årets Jämställdhetspris
Sponsor: Betongindustri
Jury: Cecilia Holmström, ÅWL Arkitekter, Boel Hellman 3XN, Renée Barrios, Sika, Marie Mårtensson, Betongindustri och Ulrika Engvall, Rise
Kriterier: Jämställdhetspriset delas ut till företag, projekt eller person som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet. Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk såväl som psykisk integritet.

Färdplan – En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch
Det finns företag, bland annat de större entreprenörerna, som jobbar aktivt och med bra resultat med jämställdhetsarbetet. Men de mindre företagen saknar verktyg och praktiska exempel för att klara av detta. Därtill har Byggbranschen stora utmaningar när det gäller att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågan, framför allt inom själva byggprocessen. Det har saknats ett strukturerat sätt att ta in jämställdhetsfrågan i byggprocessen som sådan. Författarna till färdplanen tog därför initiativ till denna studie med målet att definiera just en sådan byggprocess. Studien har nu utmynnat i en konkret och användbar färdplan.

Färdplanen ger entreprenörer och beställare ett verktyg bestående av dels ett antal nyckelfaktorer och problemställningar, dels förslag på åtgärder för att få till ett mer jämställt arbete inom företag och på byggarbetsplatser inom ramen för byggprocessen. Dessa aktörer har på ett innovativt och systematiskt sätt analyserat, definierat och konkretiserat förslag till jämställd byggprocess, som finns att tillgå för alla aktörer i branschen. Arbetet har bedrivits på ett samordnat sätt med stor uthållighet, och deras arbete kan medföra en banbrytande syn för hela byggbranschen i sin helhet!
Färdplanen har tagits fram av Hanna Johansson, Byggdialog, William Stensönes, Lokalförvaltningen Göteborgs stad, och Viktoria Sundquist, Chalmers.

Sonja Larsson, Erik Larsson Bygg
Hennes stora engagemang i att förbättra arbetsmiljön in om svensk byggbransch har satt fokus på att de mjuka värden så som omtanke och acceptans för olikheter och ett tydligt avstånd till mot machokultur är välgörande för både kvinnor och mäns arbetsmiljö. Idag är Sonja Larsson verksam som HR-chef hos Erik Larsson Bygg men som beteendevetare i grunden så hon snabbt värdet av att bidra till en bättre arbetsmiljö genom att stå upp för olikheter och att säga nej när andra inte gjorde det. Från att tänka på branschens utmaningar med jämställdhet som ett ”kvinnobekymmer” och som ”feministpropaganda”, till att faktiskt anamma det.

Sonja är samtidigt medgrundare till initiativet Byggkurage, en uppsättning regler för arbetsplatser som beskriver hur vi ska vara mot varandra, för att minska effekterna av en machokultur och skapa en mer jämlik och omsorgsfull bransch. Regler som numera används av såväl arbetsplatser, byggprogram, skolor som idrottslivet. Sonjas arbete drivs både genom att hålla föredrag och inspirera andra att börja agera och genom att hitta ingångar för att skapa olika incitament för att locka så många som möjligt till att arbeta för en jämställd bransch. Men också genom arbetet med Byggkurage och genom företaget hon arbetar på, Erik Larsson Bygg där kulturen och värderingarna präglas av fokus på omtanke och en jämställdarbetsmiljö.

Näta – Nätverket för kvinnor i Byggnads
Byggbranschen i Sverige består 2021, av endast en procent kvinnor. För att branschens få kvinnor ska ha en egen mötesplats för erfarenhetsutbyte, stöd och utbildning finns Näta – Byggnads nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare som aktivt arbetar med att stärka och behålla kvinnor i byggbranschen. Näta har genomför årliga nätverksträffar och arbetar aktivt med opinionsbildning. Nätas arbete gör inte bara skillnad för enskilda kvinnor utan driver samtidigt på arbetsgivarna att ta större ansvar för jämställdhetsfrågor på arbetsplatserna.

Tack vare Nätas arbete finns numera en jämställdhetsansvarig från Byggnads i varje region som driver jämställdhetsfrågor och följer upp jämställdhetsplaner. Syftet med Nätas arbete är att stärka, stötta och behålla kvinnor i byggbranschen genom utbildning, mer inflytande, ökad kunskap, nätverkande, erfarenhetsutbyte och stöttning. Målet är att byggbranschen ska vara ett möjligt och naturligt val för kvinnor att söka sig till  i en förändrad framtid, där kvinnor har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män på politiska, ekonomiska och sociala plan. Målet är att vara opinionsbildare och skapa debatt genom att belysa viktiga frågor ur ett jämställdhetsperspektiv och att förmedla att det är ett gemensamt ansvar för alla aktiva i branschen att behålla och stötta kvinnor så de stannar och trivs i branschen.

Årets Miljöpris
Sponsor: Master Builders Solutions
Jury: Mattias Goldmann, Sweco, Karin Bergkvist, Peab, Karolina Brick, Riksbyggen, Stefan Uppenberg, WSP, och Sofie Abser, Skanska.
Kriterier: Person, företag eller institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring där betong varit en viktig del.

Anläggningsprojektet Hamnbanan
Genom mod, nära samverkan och höga miljöambitioner banar Skanska och Trafikverket väg för framtidens anläggningsprojekt.
Tillsammans har parterna bestämt sig för att gå den extra milen för att minimera projektets miljöpåverkan. Genom dialog, mod, engagemang, tidsmässiga och ekonomiska satsningar har listan med ambitiösa miljöåtgärder blivit lång. Fossilfria bränslen och eldrift, minimerade masstransporter, omsorg om värdefulla träd, full kompensation av naturvärden, solenergipaneler och krabbskal för vattenrening. Den största klimatvinsten kommer dock att bli användningen av klimatförbättrad betong. Genom framtagning av en särskild kravspecifikation och omfattande testning säkerställer parterna att de kan använda 50 procent inblandning av slagg, långt bortom vad som är norm idag för anläggningskonstruktioner. Ett lovvärt initiativ av Skanska och ett ambitiöst gensvar från Trafikverket. Parternas samverkan ger ett stort mervärde, såväl för Hamnbanan som för hela anläggningsbranschen genom att visa vad som faktiskt är möjligt redan idag.

Stadsbyggnadsprojektet Varvsstaden
Nya Varvsstaden byggs av den tidigare Varvsstaden, i en cirkulär anda där hållbarhet, attraktivitet och vårt industrihistoriska arv får stort utrymme.
Med höga ambitioner inom både social och miljömässig hållbarhet omvandlas ett anrikt industriområde till en modern stadsdel. Det industriella arvet präglar områdets arkitektur, gestaltning och atmosfär. Tack vare ett gediget cirkulärt tänk byggs också den nya Varvsstaden till stor del av den tidigare Varvsstaden. Här ser vi prov på miljömässig hantering av betong i tre nivåer: Återbruk av befintliga byggnader gör att betongstommar och andra konstruktionsdelar får fortsätta att fylla sin funktion i en ny livscykel. Återvinning av krossad betong ger goda tekniska egenskaper och bidrar till resurseffektivitet när den ersätter jungfruliga fyllnadsmaterial inom området. Tillverkning av nya byggnader sker med klimatförbättrad betong. Genom recycling, upcycling och byggnader som materialbanker investeras här i en hållbar och attraktiv framtid.

Swecem
När Swecem samverkar med stålindustrin blir resultatet ett närproducerat, cirkulärt och klimatsmart bindemedel som bidrar till bygg- och anläggningsbranschens omställning.
Industriell symbios uppstår genom innovativ samverkan mellan två företag, där den ena parten hittar en värdeskapande avsättning för sitt överskott och den andra en cirkulär råvara till sin produkt. När det som ersätts kräver utvinning av naturresurser och orsakar stora klimatutsläpp, blir miljövinsten ännu större. Masugnsslagg är en biprodukt från stålindustrin som kan ersätta cement i betong. Det är en väl beprövad metod internationellt och ingen nyhet i sig. Det är däremot Swecems strategiska satsning på inhemsk produktion av bindemedel av slagg från svensk stålindustri. Tack vare ett långsiktigt avtal med SSAB och stora investeringar i produktionsanläggning och logistiklösningar, kommer Swecem att kunna bidra till omställningen i svenska bygg- och anläggningsbranschen. Det sker genom att erbjuda ett cirkulärt närproducerat bindemedel med låg klimatpåverkan och goda tekniska egenskaper.

Arbetsmiljöpriset
Sponsor: Svensk Betong
Jury: Jan Lagerstedt, Contiga, Karin Larsson, OX2, Ulrika Dolietis, Håll Nollan, Gian-Claudio Marinoni, Skanska och Evangelia Mitilinou, Arbetsmiljökonsult.
Kriterier: Priset uppmärksammar insatser där man offensivt arbetat med sin arbetsmiljö på ett positivt och kreativt sätt. Pristagaren kan vara en medarbetare, chef, en grupp, en avdelning eller ett helt företag.

Nordex
Nordex förebyggande arbete och hantering av Corona/Covid-19 vid vindkraftsparken i Ljungbyholm på uppdrag av OX2. Pandemin har varit utmanande för många aktörer i branschen. På arbetsplatsen har det varit många personer från nästan 15 nationer vilket kräver extra god styrning och uppföljning. Nordex har genom stor aktivitet, tydlighet och med goda rutiner åstadkommit ett projekt utan påverkade störningar.

Linda Dahlin, Betonghåltagning
Linda har genom sitt engagemang i Betonghåltagning AB och i Branschorganisationen för Byggberedning, BFB utmärkt sig för att sätta säkerheten i fokus för de som utför arbetet. Betonghåltagning är en betydelsefull del i byggprocessen och sätter stora krav på genomförandet från planering till färdigt arbete. Linda har med ödmjukhet och helhjärtat engagemang under många år bidragit till bättre arbetsmiljö för aktörerna inom branschen. En något annorlunda koppling till vårt fina material betong.

Årets Betongforskare
Sponsor: Sika
Jury: Betongföreningens Forskningsråd.
Kriterier: I första hand ansvarig för viktig forskning det senaste året. I andra hand vägs även tidigare forskningsinsatser in.
Sponsor: Sika

Daniel Eriksson, KTH

“Multiphase models for freeze-thaw actions and mass transport in concrete hydraulic structures”.

Betongdammar och andra vattenbyggnadskonstruktioner utsätts för upprepad frysning och tining samt ofta samtidig kalkurlakning.  Daniel Eriksson har utvecklat en numerisk modell som utgår ifrån en s.k. multifasbeskrivning av betongen, en modell med vars hjälp man kan simulera och analysera dessa processer. Utvecklad modell kan användas för att prediktera förändringar av betongens egenskaper efter mycket lång tids användning. Önskade livslängder på vattenbyggnadskonstruktioner är ofta mer än 100 år, och med hjälp av framtagen kunskap kan de höga kraven på dammsäkerhet och klimatvänlig elproduktion säkerställas.

Mattias Blomfors, Chalmers

Mattias disputerade 2020, titeln på avhandlingen är “Assessment of Concrete Structures Including Corrosion and Cracks”.

Målet med avhandling var att utveckla metoder för tillförlitliga tillståndsbedömningar. Arbetet fokuserades på konstruktioner med armeringskorrosion och på konstruktioner med sprickbildning på grund av tidigare belastning. Arbetet har möjliggjort förbättringar av både förenklade och avancerade metoder för tillståndsbedömning och tagit ett steg mot mer hållbar infrastrukturförvaltning i framtiden.

Victor Fransson, LTH

Victor disputerade 2020, titeln på avhandlingen är “Prediction of power and energy use in dwellings: Addressing aspects of thermal mass and occupant behavior”.

I arbetet analyserades hur tunga stommar skulle kunna utnyttjas som ett termiskt lager för att åstadkomma möjlighet att styra effekter i värmesystem över tiden. Även energi sparas och inneklimatet påverkas positivt. Victor har också genom egen utveckling av programvara och tillgång till mätdata från många hundra lägenheter kunnat applicera ett statistiskt synsätt på frågeställningen så att man kan uttala sig om sannolikheten att en effektförflyttning resulterar i en viss påverkan på innetemperaturen för en given termisk tröghet. Resultaten kommer till nytta för såväl projektörer som teknisk förvaltning men inte minst för energileverantörer och nätägare. Även boende och brukare av fastigheter gangas av ett bättre inneklimat och samhället kan klara effekttoppar lättare. Victor har efter sin disputation fortsatt att även analysera kylbehov och kylförsörjning med samma syfte.